ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ZAΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ & ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ MASTERCLASSES
BΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2018
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2017
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2016
TIP
Τάρτα με κρέμα λεμονιού
από τoν Σταύρο Βαρθαλίτη
Διαγωνισμός Διαγωνισμός
Δώσε την ψήφο σου στη συνταγή:
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 25 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 150 λεπτά
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: φόρμα για τάρτες 26 εκ.

Υλικά για τη ζύμη:
120 γρ. βούτυρο, κρύο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
140 γρ. αμύγδαλο πούδρα
1 αυγό μεγάλο
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για τη φόρμα της τάρτας
1 κ.σ. Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ για τη φόρμα της τάρτας

Υλικά για τη γέμιση:
1 φάκελο Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Βανίλια
200 γρ. φρέσκο γάλα 3,5%
½ λεμόνι, το ξύσμα
40 γρ. Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ

Εκτέλεση:
Για την τάρτα
  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να ομογεννοποιηθεί η ζύμη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο, για περίπου 60’.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 170° C.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί, την πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας και στη συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι 2-3 εκατοστά μεγαλύτερη από την φόρμα για τάρτες 26 εκατοστών).
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τη φόρμα για τάρτες με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περίσσιο από τη φόρμα.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, πιέζουμε ελαφρά στα πλαϊνά να δώσουμε το σχήμα της φόρμας στη ζύμη, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν και τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της σε διάφορα σημεία.
  • Απλώνουμε στην επιφάνειά της, σταυρωτά 2 φύλλα μεμβράνη ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και αφήνουμε να προεξέχουν αρκετά από τα τοιχώματα της τάρτας.
  • Ρίχνουμε αρκετά όσπρια για βάρος μέσα στην τάρτα, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο, πιάνουμε τις άκρες της μεμβράνης που έχουμε αφήσει να προεξέχουν και τις διπλώνουμε προς τα μέσα, πάνω από τα όσπρια.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 12’ με 15’, αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 10’.
  • Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 20’.
  • Αφού κρυώσει με ένα μικρό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά τη ζύμη που αφήσαμε να περισσεύει.


Για τη γέμιση:
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Γεύση Πραλίνα μαζί με 150 γρ. γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα για 4΄ με 5’.
  • Βάζουμε την κρέμα πραλίνας μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, την οποία δένουμε στο επάνω σημείο της και κόβουμε λίγο με ένα ψαλίδι τη μύτη της.
  • Τοποθετούμε σε ροζέτες την κρέμα μας σε διάφορα σημεία μέσα στην τάρτα μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10’.
  • Παράλληλα, βάζουμε σε ένα μπολ το 1/5 από το γάλα για τη Κρέμα Άνθος Αραβοσίτου Λεμόνι μαζί με το περιεχόμενο των δύο φακέλων, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1’.
  • Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα την υπόλοιπη ποσότητα από το γάλα που μας έχει απομείνει σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα το μίγμα του μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να πάρει μια βράση.
  • Αφήνουμε την Κρέμα Άνθος Αραβοσίτου με Γεύση Λεμόνι ΓΙΩΤΗΣ να κρυώσει για 5’.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, ρίχνουμε μέσα Κρέμα Άνθος Αραβοσίτου με Γεύση Λεμόνι ΓΙΩΤΗΣ και την απλώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψουμε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με Γεύση Πραλίνας.
  • Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα για 1-2 ώρες.


Για το σερβίρισμα:
  • Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα μαζί με το Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Βανίλια σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 4’, να αφρατέψει και να στέκεται.
  • Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο αφού έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι βάζουμε το Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Βανίλια σε διάφορα σημεία από επάνω.
  • Με το πίσω μέρος από το κουτάλι απλώνουμε το Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Βανίλια σε όλη την επιφάνεια της τάρτας δημιουργώντας μια σαγρέ επιφάνεια με αρκετές κορυφές.
  • Σερβίρουμε με ξύσμα από λεμόνι και πασπαλίζουμε με την Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ όλη την επιφάνεια της τάρτας. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Επιλεγμένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ