Υλικά
Υλικά για την ζύμη
200 γραμμάρια αλεύρι Γιώτης για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ Γιώτης
4 μεγάλα αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 σφηνάκι ρούμι (ή λικέρ)
200 γραμμάρια βούτυρο
400 γραμμάρια κρέμα κάστανο
επιπλέον βούτυρο για την φόρμα
επιπλέον αλεύρι Γιώτης για όλες τις χρήσεις για τη φόρμα
Υλικά για το γλάσο
200 γραμμάρια κουβερτούρα Γιώτης
1 κουταλιά της σούπας Αραβοσιτέλαιο
1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γάλα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με την κρέμα κάστανο (έχει στα σούπερ μάρκετ έτοιμη), εγώ όμως την κάνω με δικά μας κάστανα. Τα βράζω με λίγο αλάτι περίπου 30-40 λεπτά και τα καθαρίζω. TIP: Γίνεται ακόμα καλύτερο αν πολτοποιήσεις γλυκό του κουταλιού κάστανο, μαζί με το σιρόπι του.
2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε.
4.Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι Γιώτης για όλες τις χρήσεις.
5. Προσθέτουμε το μείγμα κάστανου με το βούτυρο και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
6. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τη φόρμα, την αλευρώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε το μείγμα.Εγώ κάνω και μερικά cupcake. ΤΙΡ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί για μεγαλύτερη ευκολία.
7. Ψήνουμε το κέικ στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) και στους 160°C για άλλα 20 λεπτά.
8. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
9. Ετοιμάζουμε το γλάσο: λιώνουμε την κουβερτούρα Γιώτης σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και το αραβοσιτέλαιο.
10. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Το διακοσμούμε όπως θέλουμε. Εγώ προτιμώ τα χριστουγεννιάτικα υλικά, γιατί το κάστανο μου θυμίζει γιορτές.
Επιλεγμένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ