Υλικά
Για το τσουρέκι
35 γρ. βούτυρο γάλακτος
35 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. γάλα φρέσκο
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά + 1 ακόμη για επάλειψη
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. μαγιά στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ ΓΙΩΤΗΣ
Κρέμα σοκολάτα
450 γρ. κρέμα γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ , χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη
225 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη ΓΙΩΤΗΣ
παντεσπάνι σοκολάτας ΓΙΩΤΗΣ
Για το σιρόπι
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
30 γρ. κονιάκ
κακάο για το πασπαλισμα ΓΙΩΤΗΣ
κουβερτουρα σε νιφαδες ΓΙΩΤΗΣ
κεράσια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Για το τσουρέκι
Ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά.Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας το.Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες. Ξαναζυμώνουμε την ζύμη και φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο.Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά.
Κρέμα σοκολάτα
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αποσύρουμε, ανακατεύουμε ώστε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της και την ανακατεύουμε με την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το κονιάκ.
Συναρμολόγηση
Ακουμπάμε ένα τσέρκι πάνω σε μια πιατέλα. Στρώνουμε στη βάση του περίπου τις μισές φέτες από το τσουρέκι κόβοντάς τες αν χρειαστεί ώστε να καλύπτεται όλος ο πάτος χωρίς να μένουν κενά. Τις ραντίζουμε με το σιρόπι. Από πάνω ρίχνουμε λίγο από την κρέμα σοκολάτα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια βάζουμε το παντεσπάνι σοκολάτας,ραντίζουμε με το σιρόπι ξανά λίγη κρέμα σοκολάτας και ισιώνουμε έπειτα στρώνουμε τις υπόλοιπες φέτες από το τσουρέκι και τις ραντίζουμε πάλι με το σιρόπι. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.Ξεφορμάρουμε,πασπαλίζουμε την τούρτα με λίγο κακάο με κουβερτούρα σε νιφάδες κεράσια και σερβίρουμε.
Επιλεγμένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ